Fredag 6. september har vi en uformell sammenkomst på Velve Gård på kvelden med grilling for de som har lyst og mulighet.  Mer informasjon vil komme senere.

Se etter den vernede melkerampa - da har du gården på samme side. Velve melkerampe er en av sju som er fredet av Riksantikvaren. Interessert i å lese mer om melkeramper? Klikk her.  

Lørdag er selve bryllupsdagen der vielsen holdes i Selbu Kirke kl 13.

Selbu kirke

Etter vielsen beveger vi oss bort til festlokalet Neatun (4,3 km fra Selbu kirke) der middagen og bryllupsfesten holdes. Aperitiff og litt å bite i vil bli servert her etter vielsen. Middagen vil starte kl 16.30. Klikk her for å se på kartet!

Søndag har vi reservert bord i 2. etg på Bjørkhov restaurant for de som vil møtes til en brunsj fra kl 13.

Fun facts

I et Selbubryllup så ligger det enkelte bryllupstradisjoner som skiller seg litt fra "tradisjonelle" bryllup.

"Vottgaver" er noe som kanskje ikke er så vanlig lenger nå. Vottgaver er en liten gave til bruden, gjerne av praktisk art.

Vi har blant annet "brursving" (brudesving) der det etter vielsen er vanlig å kjøre enten forbi huset til brudeparet, evt barndomshjemmet til begge eller den ene, før ferden ender på festlokalet. Brudefølget tuter jevnt og trutt - for det skal høres at det er bryllup på gang! Under "brursvingen" kan det skje...

"Brurrov" (bruderov). Å røve brura krever planlegging, og skjer ikke så ofte lenger. Det er forloverne sin oppgave å passe på bruden, men langs veien kan det være røvere som gir tilbake brura mot (minst) 1 flaske konjakk. Her får forloverne bruk for sine gode forhandlingskunnskaper for å få løslatt brura.

På kakebordet står det mange gode kaker, men pass på! Det kan være ei "tuill-kake" der!

"Brurdans" - Etter at brudeparet har danset brudevalsen, er det tid for "brurdans". Den foregår på følgende måte: De som vil danse med brudeparet stiller seg i kø. Så betaler hver enkelt en symbolsk sum, og får danse en kort dans med bruden eller brudgommen. Etter dansen serveres det "pons" (en slags trønder-coctail). Fra gammelt av gikk pengene som kom inn til betaling av musikk/underholdning. I dag har nok bl.a Vipps har gjort denne tradisjonen til en sjeldenhet.

Litt utpå kvelden hender det at brudeparet får besøk av noen som har kledd seg ut, de kalles for "fussa".Målet for fussene er å ikke bli gjenkjent av brudeparet, danse og ha det gøy en liten stund før de drar igjen. Fra gammelt av gikk tradisjonene ut på at fussene følte at de burde ha blitt invitert i bryllupet.

"Tulletelegram" - Det hender at det kommer telegram fra noen som har fått litt hjelp til å skrive. Dette er ofte telegram fra tidligere bekjentskaper av brudeparet.


Referanser: